Havalandırma
Havalandırma sistemleri işletmelerin ruhsat mevzuatlarında yapılan değişiklik ile zorunlu hale getirilmiştir. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, sağlık bakanlığı gibi diğer bakanlıklar da işletmelerde yaptıkları çeşitli denetimler ile insan sağlığına olumsuz etkisi bulunan havalandırmasız ortamların havalandırma sorunlarının olup olmadığını tespit edip gerekli yaptırımları uygulamaya başlamışlarıdır. İlk yapılan denetimler sonucunda işletmelerin havalandırma sorunları var ise belirli süreler verilerek işletmelerin bu sorunları gidermesi için zaman tanınıyor aynı zamanda ihtar veriliyor. İşletmeler ilk denetimler sonucuında havalandırma ile ilgili sorunları uzman bir havalandırma firmasına yaptırıp sorunlarını çözer ise denetime tabi tutulan işletmenin çalışma ruhsatı iptal edilmiyor. Havalandırma sorunları aynı şekilde devam ediyor ise ve işletmeler bu sorunları çözmek için herhangi bir çaba sarfetmediyse yüklü bir para cezası ile birlikte çalışma ruhsatları iptal ediliyor.
Yukarıda bahsini yaptığımız denetimlerin en büyük nedeni devletimizin artık insan sağlığına çok büyük önem vermesidir.Biliyorsunuz ki havalandırmasız bazı atölyelerde ve fabrikalarda insan sağlığını olumsuz etkileyen ve hatta çok ciddi sağlık sorunlarına yol açan kurşun gibi bazı materyaller bulunmaktadır. Bu materyallerin etkisini azaltmak ve yok etmek için uygulanacak havalandırma yatırımı tamamiyle insan sağlığına verilen önemi açıkca göstermektedir.
Bazı bilinçsiz üreticiler havalandırma sistemlerine yapacakları yatırımları yapmamakta ve insan sağlığını hiçe saymaktadır. Bu nedenle ülkemizde gittikçe artan sağlık sorunları ile devleti karşı karşıya bırakmaktadır. Ülkemizin tedavi edilebilen hastalıklarda üretebileceği ilaç tesisi sayısı az ve yetersiz olduğu için ilaç ihtiyacının büyük bir bölümü yurtdışından karşılanmaktadır. İnsan sağlığından ziyade ayrıca devletimiz büyük bir ekomik yük ile karşılaşmaktadır. Ne kadar acıdır kı buda madalyonun diğer bir yüzüdür.
Bir diğer sorun ise insan sağlığına zararlı materyelleri işletme dışarısına bacalar vasıtası ile tahliyesinden sonraki aşamadır. İşletmeden attığınız zararlı maddeler ve kimyasallar bu şekilde dışarıya verildiğinde ise doğaya ve ozon tabakasına çok ciddi zarar vermektedir. Bu durum üzerinde durulması gereken çok önemli bir sorundur. Bir tarafdan işletme içerisindeki havayı dışarıya atıp işletmede çalışan insanların sağlığına önem veriyorsunuz, fakat diğer taraftan ise bacalar yolu ile dışarı aktarılan havanın doğaya ve ozon tabakasına verdiği zararı göz ardı ediyorsunuz. Bu sorunu ise, işini düzgün ve özverili yaptığını düşündüğümüz, denetmen firmalar tarafından baca ölçümü yapılarak ve o işletmedeki bacanın dışarıya yaydığı maddeler tespit edililerek, filtrasyon sistemlerini mevcut işletmelere yaptırtma gibi ciddi yetkileri devletimizin onlara tanıması ile çözmüş bulunmaktayız.
Sonuç olarak sistem düzgün işletildiğinde insan sağlığına önem esas alındığı için hem işletmelerin ticari faaliyetleri devam ettiriliyor. Diğer taraftan ise işletmelerin doğaya verdiği zarar en az seviyeye düşürülüyor.
Sadece havalandırmasız fabrikalar yada imalathanelerde mi insan sağlığınına zarar veren yabancı maddelerden kaynaklanan sorunlar mı oluyor diye bir soru aklınıza gelebilir. Hayır tabiki. Kalitesiz hava solunulan ofislerde hatta ve hatta evlerde bile ciddi sağlık sorunları ile karlılaşılabiliniyor. Günümüzün 8-10 saatini geçirdiğimiz ofis ve evlerimizde havalandırma sistemleri ne yazıkki fabrikalar ve imalathanelerdeki gibi çeşitli denetimlere ne yazıkkı tabi tutulmamaktadır. En çok karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan ”hasta bina rahatsızlığı” havalandırmasız ofis ve evlerde uzun vakitler geçiren kişilerde sıklıkla görülmektedir. Bunun nedeni kalitesiz hava solumakdan kaynaklanır. Havalandırmasız işletmelerde havalandırma vazifesini pencere ve camlarda yapabilmektedir.